Здравословен живот срещу диабета

Световният  ден за борба с диабета 14 ноември се отбелязва активно от старозагорското дружество „Диабет“ с разнообразни събития с цел фокусиране вниманието на обществеността върху превенцията на това социално значимо заболяване. Председател на дружеството е дейната и активна Пенка Ялъмова, а в него членуват 250 души – не само болни от диабет, но и членове на семействата с болни, застрашени, както и съмишленици и дарители. Тази година и Лайънс клуб Стара Загора – Августа се присъедини към приятелите и съмишлениците на дружеството.

На 7 ноември в клуба на дружество „Диабет“ се проведе безплатен скрининг с изследване на кръвната захар, който привлече множество граждани да проверят състоянието си. В рамките на проявата членовете на Лайънс клуб Ст. Загора – Августа проведоха информационна кампания с разпространение на листовки, описващи признаците, усложненията и начина за превенция чрез физическа активност и здравословен живот.

В България от диабет страдат над 500 000 души, в старозагорски регион са около 50 000 (по данни на Здравната каса).  Почти половината от хората обаче не знаят, че имат диабет. Хроничното заболяване придобива големи мащаби – от него страдат над 360 милиона души в света. Ежегодно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост и др. Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки и с висока цена както за отделната личност, така и за цялото общество.

С цел засилване подкрепата от страна на Лайънс за застрашените от диабет групи членовете на клуб Стара Загора – Августа обсъдиха с ръководството на Дружество „Диабет“ бъдещи общи съвместни акции и дейности – участие в скрининги (измерване на кръвна захар, кръвно налягане, изследване на слуха), срещи с гимназисти, организиране на физически активности, походи и др.

Може би искате да прочетете и...