Младежи на езда и хипотерапия с подкрепата на Лайънс клуб Стара Загора – Августа

В навечерието на великденските празници Лайънс клуб Стара Загора – Августа подкрепи финансово и с доброволци инициативата на Община Гълъбово и РПУ Гълъбово за уроци по конна езда и хипотерапия в базата на ездови център „Феномен“ за 12 деца и младежи с увреждания от дневния център в Гълъбово. Заедно с доброволците-членове на клуба, младежите научиха повече за конете и общуването с тях донесе на всички положителни емоции. Ездата за повечето участници бе преживяване, което изпитаха за пръв път в живота си.

Хипотерапията е ефективна лечебна физкултура, при която основно средство е общуването с конете и ездата. От края на 50-те години на XX в. започнали да я използват при психични и неврологични заболявания, а днес  50 страни от Европа и Северна Америка имат изградени центрове за лечебна конна езда. Хипотерапията се прилага при нарушения на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, полиомиелит, стомашно-чревни заболявания, простатит, сколиоза, умствена изостаналост. Световният опит категорично доказва, че този вид терапия подобрява физическото и психическо състояние и общуването с конете дава устойчив положителен емоционален фон, сам по себе си целебен. Първата реакция на младежите, след като усетят коня и неговите движения, неизменно е усмивка и радост, защото раздвижването по този начин е съвсем ново усещане за тях.

Срещата и заниманията с конете донесе радост за всички участници, а на финала членовете на Лайънс клуб Стара Загора – Августа зарадваха младежите с почерпка и подаръци спортни пособия – гирички, постелки, въжета, топки и др.

Може би искате да прочетете и...