Първи етап от безплатните профилактични прегледи на детското зрение

  • 36
  • IMG_20160416_101922
  • 8
  • 18
  • 28
  • 33
  • 40

Приключи първият етап от безплатните профилактични прегледи на детското зрение, проведени от Лайънс клуб Стара Загора Августа.

От 15 до 23 април в Стара Загора в рамките на кампанията „Оригами за надежда – Дари звезди в детските очи“ на старозагорския Лайънс клуб Августа се проведоха безплатни профилактични прегледи за откриване на очни заболявания при деца от 5 до 7-годишна възраст. Прегледите извърши Лайънс д-р Елмира Минчева, специалист офталмолог в Оптика „Класик“, по предварително оповестен график. Приемът за прегледи бе в удобно за родителите и децата време, включително в две поредни съботи, а членовете на клуба участваха като асистенти доброволци. Книжки от поредицата „Първите седем“ със здравни съвети – подаръци за малките участници в скрининга, предостави Маргарита Шоселова, която е отскоро в клуба.

Профилактичният скрининг на детското зрение ще се проведе на няколко етапа в рамките на цялата 2016 година, като в първия са прегледани 106 деца. При 18  от тях е открито намалено зрение, т.е. при 17% от прегледаните, а при 4 деца – симптоми на амблиопия (т.нар. „мързеливо око“). Откриването на зрителни проблеми в ранната детска възраст позволява да се приложи подходяща терапия за нормално развитие на зрителната система.

Лайънс клуб Стара Загора Августа традиционно реализира благотворителна дейност, свързана с приоритетните за Лайънс движението – профилактика на зрението и помощ за незрящи; запазване на околната среда, работа с деца и младежи, борба с глада и помощ за социално-слаби. Кампанията за детско очно здраве стартира със събрани средства на благотворителния бал на старозагорския Лайънс клуб Августа и поради интереса на родителите ще бъде продължена скоро.

Може би искате да прочетете и...